Služby

Testy potravinových intolerancií

Máte dlhodobo tráviace ťažkosti, problémy s pleťou alebo bolesti hlavy? Vedeli ste, že ich príčinou môže byť aj alergia na potraviny? Vyšetrenie oneskorenej potravinovej alergie (IgG) predstavuje účinný spôsob, akým možno odhaliť telu škodlivé potraviny. Správnou úpravou stravy dokážete eliminovať jednotlivé symptómy jednoducho, rýchlo, ale najmä účinne.

Na základe individuálnej konzultácie a dohody vám odporučíme vyšetrenie na 44 alebo 90 základných potravinových alergénov. Podrobné zoznamy potravín nájdete priamo v produkte dole (viac info).

V prípade potreby realizujeme aj ďalšie doplnkové vyšetrenia: skríning celiakie, vyšetrenie laktózovej intolerancie, vyšetrenie histamínovej intolerancie, vyšetrenie intolerancie cukru (laktóza a fruktóza).

Potravinová intolerancia sa vo väčšine prípadov pripisuje jednému z 90 najčastejších alergénov. Na určenie špecifickej IgG reakcie najbežnejších potravinových alergénov je vhodná táto skupina vyšetrení. Presný zoznam IgG skrytých potravinových reakcií uvádzame nižšie.

U nás vo výživovom centre ponúkame 2 základné programy:

  • vyšetrenie 44 najčastejších alergénov
  • vyšetrenie 90 najčastejších alergénov
  • vyšetrenie 283 najčastejších alergénov

Rozbor krvi NUTRI 44: IgG reakcie na 44 vybraných potravín (najčastejších potravinových alergénov)

44 potravín: Potravinová intolerancia sa vo väčšine prípadov pripisuje jednému z 90 najčastejších alergénov. Na určenie špecifickej IgG reakcie 44 najbežnejších potravinových alergénov je vhodný skrátený panel vyšetrení testom RIDASCREEN® Spec. IgG Foodscreen. Presný zoznam IgG skrytých potravinových reakcií uvádzame nižšie.

Zoznam IgG skrytých potravinových reakcií vyšetrovaných v rámci testu Balík 44 obsahuje vybrané druhy:

  • zelenina: brokolica, červená kapusta, mrkva, paprika ročná, paradajka, uhorka, zeler (koreň),
  • strukoviny: sójový bôb, 
  • mliečne produkty: kravské mlieko, kyslomliečne výrobky (kravské), syridlo (kravské), kozie mlieko, kozí syr, ovčie mlieko, ovčí syr,
  • obilniny a škrob: jačmeň, lepok, ovos, pšenica, raž, špadla, 
    orechy a semená: arašid, ľanové semená, lieskový orech, mak, mandľa, pistácia, slnečnicové semená,
  • mäso: bravčové mäso, hovädzie mäso, kuracie mäso, 
  • ryby a morské plody: treska, rak riečny, 
  • čerstvé ovocie: ananás, čerešňa, malina, vodný melón, 
  • koreniny a bylinky: cesnak, chren, horčičné semienko, kari, 
  • vajíčko: slepačie vajíčko, 
  • huby: hliva ustricová, 
  • sladidlá: med (zmes), 
  • čaje/káva/tanín: káva, 
  • kvasnice: pekárske/pivovarské kvasnice;

Rozbor krvi NUTRI 90: IgG reakcie na 90 vybraných potravín (najčastejších potravinových alergénov)

90 potravín: Potravinová intolerancia sa vo väčšine prípadov pripisuje jednému z 90 najčastejších alergénov. Na určenie špecifickej IgG reakcie 44 najbežnejších potravinových alergénov je vhodný skrátený panel vyšetrení testom RIDASCREEN® Spec. IgG Foodscreen. Presný zoznam IgG skrytých potravinových reakcií uvádzame nižšie.

Zoznam IgG skrytých potravinových reakcií vyšetrovaných v rámci testu Balík 90 obsahuje vybrané druhy:

  • zelenina: baklažán, brokolica, červená kapusta, chili Cayenne, cibuľa, cuketa, cvikla, kaleráb, mrkva, oliva, paprika ročná, paradajka, pór, uhorka, zeler, zeler koreň, zemiak,
  • strukoviny: fazuľa záhradná, hrach siaty, sójový bôb,
    ovocie: ananás, banán, čerešňa, citrón, hrozno/hrozienka, jablko, jahoda, kiwi, marhuľa, nektarinka, pomaranč, vodný melón,
  • mäso: bravčové mäso, hovädzie mäso, jahňacie mäso, kuracie mäso, morka,
  • vajíčko: slepačie vajce,
  • koreniny a bylinky: bazalka, cesnak, chren, horčičné semienko, čierne korenie, muškátový orech, oregano, mletá paprika, petržlen, rozmarín, škorica, tymián, vanilka,
  • obilniny a škrob: jačmeň, lepok, ovos, pšenica, raž, špalda, kukurica, pohánka, pšeno, ryža,
  • orechy a semená: arašid, jadrá kešu orechov, kakaové bôby, ľanové semená, lieskový orech, mak, mandľa, pistácia, sezam, slnečnicové semená, tekvicové semená, vlašský orech,
  • šaláty: hlávkový šalát, šalát poľný (valeriánka),
  • huby: šampiňóny,
  • ryby a morské plody: losos, ostriež morský, treska tmavá, tuniak, rak riečny,
  • mliečne produkty: kravské mlieko, kyslomliečne výrobky (kravské), syridlo (kravské), kozie mlieko, kozí syr, ovčie mlieko, ovčí syr,
  • sladidlá: med (zmes), trstinový cukor,
  • potravinárske prísady: guarová guma (E412),
  • čaj/káva/tanín: mäta pieporná,
  • kvasnice: pekárenské/pivné kvasnice